
Kendinizi bir anda karşınıza çıkan bir yapay zeka ikiziyle sohbet ederken hayal edin. Reid Hoffman, bunu denemeye karar verdi. “Reid AI” adını verdiği yapay zeka ikiziyle, kendi kendini ne kadar iyi taklit edebileceğini denedi.
Kısaca Reid Hoffman’dan da bahsetmek isterim girişte. LinkedIn’in kurucu ortağı ve girişimcilik dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan Hoffman, teknoloji ve inovasyon dünyasında bir devrimci olarak biliniyor ve yapay zekanın potansiyeline büyük bir ilgi duyuyor. Buradan yol çıkarak kendi avatarını yaratıyor ve sesini kopyalayıp üreterek ikizini oluşturuyor. Bu ses klonlama konusunu ben de çok severek kullanıyorum, Eleven Labs’ı duymuşsunuzdur, burada kendi köpeğim ve kedimin günlük hayatından yola çıkarak bir animasyon film yapıp, masal olarak seslendirmiştim. Neyse konumuza dönelim 🙂
Reid Hoffman, Apple ve Fujitsu gibi şirketlerde çalıştıktan sonra, ilk girişimi olan SocialNet .com’u kurdu ve ardından PayPal’de önemli roller üstlendi. PayPal’da kazandığı deneyimler ve başarılar onu, profesyoneller için bir ağ olan LinkedIn’i kurmaya yöneltti. LinkedIn, Hoffman’ın liderliğinde hızla büyüdü ve nihayetinde Microsoft tarafından 26 milyar dolardan fazla bir bedelle satın alındı.*
Hoffman’ın yapay zeka ve teknolojiye dair görüşleri, onun sürekli olarak bu alanlardaki yenilikleri desteklemesi ve AI’nin insanlığın kapasitesini artırma potansiyelini vurgulamasıyla da öne çıkıyor. İşte bu nedenle, Hoffman’ın “Reid AI” deneyinin, yapay zekanın insan zihnini ne derece taklit edebileceğini ve potansiyel olarak nasıl bir etki yaratabileceğini göstermesi açısından kritik bir öneme sahip olduğunu düşünüyorum.
Reid AI, Hoffman’ın kitaplarından konuşmalarına, podcast’lerine kadar geniş bir veri havuzundan beslendi ve Hoffman’ın konuşma stilini öylesine iyi taklit eden, hatta onun kendi fikirleri üzerine tartışmaya girebilen inanılmaz derecede gerçekçi bir yapay zeka ortaya çıktı. Hoffman daha sonra yapay zeka ikiziyle yaptığı sohbetleri video olarak da yayınladı.
2 hafta önce yayınlanan videoda görüyoruz ki, Reid Hoffman ve Reid AI, gerçekleştirdikleri sohbette iş dünyasının geleceğinden yapay zekanın etik sorunlarına kadar pek çok konuyu masaya yatırıyorlar. Yapay zekanın yanıltıcı bilgiler yayma veya kamuoyunu manipüle etme gibi tehlikeleri de tartışıyorlar.
2 gün once yeni bir video yayınlanıyor ve ilk videoya gelen sorular üzerine bir sohbet gerçekleştiriyorlar. Yapay zeka ikizinin bir anda tüm mimik ve jestlerle İspanyolca ve Fransızca konuşmaya başladığına şahit oluyoruz ve gerçek Hoffman, İspanyolca’yı en son ortaokulda gördüğünü ve çok da hatırlamadığından bahsediyor.
Hoffman ve yapay zeka ikizinin diyalogları, yapay zekanın etik etkileri ve teknik yönleri üzerine yoğunlaşıyor. Ayrıca, Hoffman, burada da sohbet boyunca yapay zeka ikizine, yapay zekanın çeşitli yönleri hakkında düşünmeye sevk eden sorular soruluyor. Bu süreç, yapay zekanın insan yeteneklerini nasıl artırabileceğini ve karar verme süreçlerimizi nasıl iyileştirebileceğini gözler önüne seriyor.
Reid AI, Hoffman’ın iletişim tarzını taklit edebiliyor, böylece onun fikirlerini ve konuşma biçimini canlandırarak gerçekçi bir diyalog sunuyor. Bu diyaloglar, yapay zekanın insan zihnini taklit etme yeteneğinin geldiği noktayı ve bu teknolojinin potansiyel etik sorunlarına dair farkındalığı artırıyor.
Peki, gerçekten bir gün yapay zeka bizi tam anlamıyla anlayabilir mi? Reid Hoffman’ın bu deneyi belki kesin bir cevap vermiyor ama yapay zekanın insan zihnini taklit etme kabiliyetinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Bu da, yapay zekanın gelecekte toplumda üstleneceği roller hakkında hepimizin daha fazla düşünmesine sebep oluyor. Bu deneyin devam edeceğini de ekliyor Reid Hoffman, ben de takipçisi olacağım, gerçekten etik konuları açık kalsa da, bu gelişime ayak uydurmak ve birlikte dönüşmek beni çok heyecanlandırıyor.
Sizce yapay zeka sizi taklit edebilir mi? Siz olsaydınız, yapay zekanın sizin bir kopyanızı yaratmasına nasıl tepki verirdiniz?Fikirlerinizi merak ediyorum…
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,